* Lezing

renoir-woman-with-a-cat

Vrouw met kat (Renoir, 1875)

Van Tim naar Bertje: over afscheid nemen, rouwen en opnieuw liefhebben.

De lezing is licht van toon, soms droevig van inhoud, maar positief en inspirerend en met heerlijk veel beeld

Tim was een bijzondere kater. Gevoelig, stoer en optimistisch en vooral in staat tot een grote liefde. Hij woonde zowat zeventien jaar bij me. Een half jaar voor zijn twintigste verjaardag begon hij te bloggen over zijn leven, van alledaagse ervaringen tot avonturen. De blogs werden een boek, getiteld Tim. Avonturen en bespiegelingen van een kater op leeftijd (2015, Prometheus).

In mijn lezing vertel ik openhartig over wat er gebeurde na het afscheid van Tim. Over mijn zoektocht naar waar dieren zijn na hun dood, en over de antwoorden die zich aandienden en hoe ik zelf troost vond. Hoe leef je verder, nadat je een dierbaar persoon hebt verloren?

Praten over verlies is ook praten over de vreugde die er was, over het gezellige leven dat ik met Tim had en hoe hij van bange asieljongen veranderde in een lieve manpoes die een boek schreef. Door Tim verdiepte ik me in katten: lichaamstaal, beroemde Nederlandse poezen in de literatuur en de schilderkunst en ik ontdekte de zeven gouden regels voor een gelukkig contact met poes of kater.

Ik vertel ook hoe rouwen een plaats kreeg in het nieuwe leven dat ik met Bertje opbouwde. Bertje is anders dan Tim, en dat is goed. We zijn samen gelukkig.

Met deze lezing worden de grote levensvragen over verlies en kwetsbaarheid bespreekbaar. Iedereen kent ze of komt er een keer voor te staan. Dan kan Van Tim naar Bertje troost bieden.

Wilt u een lezing boeken of wilt u hierover van gedachten wisselen, dan kan dat. Een mailtje is voldoende, dan mail of bel ik terug. Mijn mailadres: vilan @  xs4all.nl