Kies weer voor liefde

clouds-429228_960_720Er zijn er, die nooit meer een ander huisdier willen omdat ze nu zo’n verdriet hebben. Dat kan. Het betekent alleen: dat je heel veel van iemand kunt houden en je jezelf dat ontzegt. En dat mogelijke huisdier ook. Wat gebeurt er dan in je hart?

Liefde is een zaak van het hart. Daar voel je de eerste golfjes van vreugde wanneer de liefde begint. Daar doet het bij het afscheid pijn, zoals twee zijdes van dezelfde munt. Verdriet en pijn horen bij de rouw over het verlies. Dat is normaal. Het is ook normaal, dat je zulke gevoelens liever niet hebt. Om ze te vermijden, wil je ook de liefde vermijden. Eigenlijk kies je dan voor een zekere eenzaamheid. En dat terwijl juist jij zoveel zoveel liefde te geven hebt.

Wanneer je er weer voor kiest om een ander huisdier in je leven toe te laten, kies je weer voor de liefde. Dat is geen verraad van wat je hebt gekend. Het zegt evenmin iets over de grootte of diepte van je verdriet. Kun je het snel, dan geven oppervlakkig voelende mensen commentaar. Doe je er lang over, dan geven ze ook commentaar. Het is dus aan jou om het juiste moment te bepalen. Daarbij kun je op twee punten letten.

Het eerste is praktisch: ruimte in huis. De spullen van je vorige huisdier staan op de berging of in de schuur. Uit zicht. Een nieuw dier heeft recht op nieuwe spullen. Het tweede is emotioneel: ruimte in je hart. Al heb je verdriet, je moet bereid zijn weer lief te hebben, iemand die anders is, een unieke nieuwe persoonlijkheid.