Geloof in engelen

angel-1404510_960_720Waar het om gaat, is iets anders dan je rationele, gezond-verstand manier van de manier waarop je altijd kijkt en denkt. Neem een theorie in overweging: er is meer dan jij op dit moment kunt waarnemen. Nu gaat het een stapje verder.

Stel, stel nou eens dat het waar is: er  bestaat meer dan je kunt waarnemen. In dat geval moet je de mogelijkheid serieus nemen dat er engelen kunnen bestaan. Wat of wie dat zijn, staat nader te bepalen.

Op schilderijen zie je meestal een afbeelding van een engel met vleugels. Dat is een symbool van beweging, van dynamiek, waarmee het alledaagse overstegen wordt. Een engel staat boven de dimensies van tijd en afstand. En ook boven begrippen van man of vrouw. Wanneer je op zoek gaat naar beschrijvingen van engelen, begin dan met de bijbel. Die staat er vol mee.

Maar een engel is niet altijd een engel.

Soms is een engel aanwezig als een ander mens, iemand die precies dat troostende woord zegt dat je nodig had. Of in de vorm van het toeval, een bus die je redt uit de regen, net toen je je koud en verlaten voelde. Er kan een droom zijn waarin iets  gebeurde zonder dat je je ’s morgens herinnert wat precies, alleen dat het weldadig was. Of een zacht gloeiend gevoel in je hart, omdat je opeens kunt bedenken dat er veel goeds in je leven is.

Dat alles is het werk van engelen. Zie de overeenkomsten: het is niet wat jij deed, bedacht of tot stand bracht. Het is troost, iets van genade. En dat is er ook voor jou.