Bewaar herinneringen

breakwater-379252_960_720 In de loop van de tijd vervagen je herinneringen. Dat is nu een verschrikkelijk besef. Vergeten, zul je alles vergeten wat er is geweest? Niet als je iets doet om de herinneringen te bewaren. Iedereen doet dat op een eigen manier. De goede manier is de manier die voor jou werkt.

Je kunt de mooiste foto van je dier laten uitvergroten en in een lijst ergens ophangen. Elke keer zul je herinnerd worden aan de liefde die jullie delen. Je glimlacht en je voelt de liefde weer in je hart. Dat heerlijke zachte gevoel.

Wat je ook kunt doen, is enkele voorwerpen van je dier bewaren. Een dekentje waar hij graag op lag te slapen, het waterschaaltje waar ze zo lief uit kon drinken, een favoriet speelgoedje. Koop hiervoor een speciale doos bij de kantoorboekhandel. Daar leg je de spullen in. Verlang je naar de herinneringen, dan vind je die terug in de doos.

Of je schrijft een brief aan je dier. Daarin vertel je wat je nu voelt, hoe de laatste dagen zijn geweest en je schrijft weet-je-nog: hoe jullie eerste ontmoeting was, wat jullie samen graag deden, wat je dier het liefste at en hoe jullie speelden. Schrijf ook wat je zo waardeerde: de geur, het samen slapen, het samen-zijn, de trouw van je dier. Of hoe hij of zij kon kijken als jij verdriet had. Over die brief mag je best een paar dagen doen, maar als het jou beter ligt kun je die ook meteen op de computer eruit gooien. Erbij huilen is helemaal in orde. Goed bewaren, hoor. Stop de brief in een envelop met daarop de datum en een notitie van de inhoud erop en leg die op een veilige plaats neer.

Elke mini-moment bewaren gaat niet. Dat deed je bij leven evenmin. Het belangrijkste is wat er tussen jou en je dier is geweest: de liefde, de band, de relatie. Wat je opschrijft, in een doos doet of aan de muur hangt, dat is alleen de vorm. Het helpt je te herinneren aan wat jullie samen hadden.